Έναρξη επιχείρησης: Βασικά tips για να πετύχετε
Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μια έναρξη επιχείρησης δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Μπορεί να έχετε την πιο ευφάνταστη ιδέα για ένα καινούργιο προϊόν ή μια υπηρεσία, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι δεν είστε απόλυτα σίγουροι πώς να την υλοποιήσετε. Ο κόσμος των επιχειρήσεων, και δη των startups, είναι δαιδαλώδης. Ας δούμε, όμως, αν μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε λίγο.
Έναρξη επιχείρησης: βασικά tips
Η έναρξη επιχείρησης περιλαμβάνει πολλά τεχνικά και όχι και τόσο τεχνικά κομμάτια. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει μερικά βασικά tips, προκειμένου να σας βοηθήσουμε με τα πρώτα σας βήματα στο αχανές πεδίο της επιχειρηματικότητας.
1. Επιλέξτε ένα αντικείμενο που να αγαπάτε
Μπορεί η εξαιρετική ιδέα που σας ώθησε να αναρωτηθείτε σχετικά με το πώς γίνεται η έναρξη επιχείρησης να μην εμπίπτει σε έναν τομέα που σας εμπνέει. Ακόμη και αν πιστεύετε ότι είναι μια ιδέα που θα μπορούσε να έχει μεγάλη επιτυχία, μην προσπαθήσετε να την υλοποιήσετε αν δεν πρόκειται για κάτι με το οποίο είστε πραγματικά παθιασμένοι.
Θα επενδύσετε αμέτρητες ώρες και χρήματα, θα κάνετε θυσίες και θα καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια για να οδηγήσετε την επιχείρησή σας στην κορυφή. Συνεπώς, είναι καλύτερο να δραστηριοποιηθείτε σε κάτι που αγαπάτε για να έχετε την έμπνευση και την όρεξη να εργαστείτε. Αφού, λοιπόν, θα έχετε καθορίσει το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλετε να προσφέρετε θα περάσετε σε όλα τα επόμενα.
2. Market research
Πριν την έναρξη επιχείρησης υπάρχει ένα πολύ σημαντικό βήμα που δεν πρέπει να αμελήσετε. Και αυτό είναι το market research. Απλούστατα, δεν μπορείτε να αρχίσετε να προωθείτε τα προϊόντα σας, αν δεν γνωρίζετε σε ποιους ανθρώπους απευθύνονται, αλλά και ποια είναι η εικόνα της αγοράς στην οποία εμπίπτουν αυτά.
- Ένα πρώτο βήμα είναι να καθορίσετε το κοινό-στόχο σας, βασισμένοι σε δημογραφικά στοιχεία, συχνές συμπεριφορές, ενδιαφέροντα και ό,τι άλλο χρειάζεται για να καθορίσετε ποιος μπορεί να ενδιαφέρεται για το προϊόν σας.
- Έπειτα, και πριν προχωρήσετε με την έναρξη επιχείρησης, θα πρέπει να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αγορά. Πόσο ανταγωνιστική είναι; Τι ευκαιρίες προσφέρει; Υπάρχουν κενά τα οποία εσείς μπορείτε να καλύψετε και να αποκτήσετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Πρόκειται για μια σταθερή ή μια αναπτυσσόμενη αγορά; Τέτοια, και άλλα παρόμοια, ερωτήματα θα σας βοηθήσουν.
- Θα πρέπει, επίσης, να μάθετε ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας. Και αν έχετε να κάνετε με μια πολύ ανταγωνιστική αγορά ή όχι. Ο ανταγωνισμός σημαίνει πως υπάρχει και ζήτηση, αλλά σημαίνει επίσης πως θα πρέπει το προϊόν σας να διαφοροποιείται από ό,τι υπάρχει ήδη. Μελετήστε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία των ανταγωνιστών σας, αλλά πάρτε και ιδέες τις οποίες θα εξελίξετε καλύτερα!
3. Συνεχίστε να εργάζεστε και κάντε καλή διαχείριση των χρημάτων σας
Αν εργάζεστε ήδη κάπου, είναι καλό να συνεχίσετε τη δουλεία σας εκεί. Και αυτό επειδή ένα σταθερό εισόδημα είναι πάντα σημαντικό να υπάρχει, ειδικά μέχρι να μπείτε σε μια κανονική ροή στην καινούργια σας επιχείρηση. Εκτός αυτού, είναι και ένα «δίχτυ ασφαλείας» σε περίπτωση που τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως τα φανταζόσασταν ή που τα έξοδα είναι περισσότερα από αυτά που είχατε υπολογίσει.
Μπορεί να ανυπομονείτε για την έναρξη επιχείρησης και τη στιγμή που θα ασχολείστε μόνο με αυτήν, αλλά δεν πρέπει να βιαστείτε.Η καλή διαχείριση των χρημάτων είναι επίσης κομβική. Από την αρχική επένδυση, μέχρι και το cash flow που υπάρχει στην επιχείρηση, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση στη σωστή διαχείριση των οικονομικών σας.
Note: Θα πρέπει να καθορίσετε κατά πόσο χρειάζεστε χρηματοδότηση και να ανακαλύψετε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να την εξασφαλίσετε (ένα εξαιρετικό pitch είναι μια καλή αρχή). Φυσικά, μπορείτε πάντα να πάρετε δάνειο ή να ζητήσετε τη βοήθεια των συγγενών σας.
4. Δημιουργήστε ένα business plan
Η έναρξη επιχείρησης είναι καλό να γίνεται με σχέδιο. Δημιουργήστε, λοιπόν, ένα business plan το οποίο θα αποτελέσει τον «χάρτη» σας για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Ένα καλό business plan θα σας βοηθήσει με την οργάνωση και τη διαχείριση της επιχείρησης. Θα σας βοηθήσει να βάλετε σε σειρά τα απαραίτητα βήματα για να πετύχετε τους στόχους σας, ενώ θα εξελίσσεται και θα αλλάζει, όσο θα εξελίσσεται και η επιχείρηση.
Αν σκοπεύετε να παρουσιάσετε την επιχείρησή σας σε πιθανούς επενδυτές, ένα καλά δομημένο business plan είναι απαραίτητο. Περιλαμβάνει διάφορα κομμάτια, μεταξύ των οποίων είναι το executive summary (μια παρουσίαση της επιχείρησης και των στόχων της), τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχετε κ.ο.κ.
5. Συνεργασίες και networking
Κάντε καλές συνεργασίες, επιλέγοντας ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους και που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, καλύπτοντας τις ανάγκες που έχετε για εξειδικευμένες εργασίες. Δεν μπορείτε να είστε και λογιστής και προγραμματιστής και να κάνετε εικαστικά κ.ο.κ. Επίσης, για μια καινούργια επιχείρηση το networking είναι απαραίτητο. Βρείτε μέντορες, ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από εσάς στη συγκεκριμένη αγορά, κάντε νέες γνωριμίες σε συνέδρια, σεμινάρια κ.τ.λ. Έτσι, θα μπορέσετε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε σχετικά με τη βιομηχανία σας, αλλά και να γνωρίσετε δυνητικούς συνεργάτες.
Η έναρξη επιχείρησης δεν είναι απλή διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, με την κατάλληλη οργάνωση και το σωστό mindset μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα!
Αφήστε μια απάντηση